dinsdag 15 maart 2016

Gewoon mens...

Iedereen herkent het wel denk ik, de uitspraken van mensen die iets minder of helemaal niet onderlegd zijn in het Boeddhisme.
"Oh , dan mediteer je veel zeker ? "
"Oh , maar mag je dan nog wel boos worden ? "
"oh, maar is het Boeddhisme niet negatief ? ik bedoel dat het leven lijden is enzo .. "

Meer hoef ik denk ik niet uit te leggen.
Het is ook niet dat het mij pijn doet , of teleurstelt , immers , als je geen verstand hebt van iets , is het logisch dat je vragen hebt, omdat je misschien iets wilt leren , of juist omdat je gewoonweg nieuwsgierig bent.
Ik kan mij dat allemaal goed indenken, en zal dan ook de laatste zijn die iemand erop veroordeelt, althans, ik probeer zo open en eerlijk mogelijk te zijn.

Ja ik heb zo mijn meditaties, de ene keer lukt het wat beter dan de andere keer, het gaat er ook niet om dat je iets bereikt, het gaat om een ervaring,  een realisatie ..
Soms kun je jezelf makkelijker openzetten dan op een ander moment, je bent ook niet elke dag even fit om te sporten, zou ik bijna zeggen .. en dat is waarom je regelmatig probeert te sporten, om conditie op te bouwen .. net zo is het met mijn meditaties.

Dit moois neemt echter niet weg dat ik nog steeds kan boos worden als iets niet lekker loopt , dat kan van alles zijn, van grote zaken die mij echt dwarszitten, tot aan kleine onverwachte dingetjes die eigenlijk niet eens de moeite waard zijn ...

Laatst viel er een bord uit mijn handen terwijl ik die stond af te drogen ... ik ben een Schiedammer, daardoor beschik ik (vermoedelijk als een soort genetisch aangebracht mechaniek) over een behoorlijk arsenaal aan krachttermen , laat ik het zo maar omschrijven .. en geloof me er kwamen er aardig wat voorbij ...

Maar wat was nou eigenlijk de oorzaak ?
Als ik dat onder loep neem, komt het vooral door het feit dat het een onverwacht iets was ... ik was er niet op berekend dat het bord zou wegglijden.. dus misschien vooral de schrik ...

Daarnaast ook het feit dat er twee honden en drie katten door het huis lopen, ze komen ook in de keuken.
Ik wilde per se niet dat de beestjes door de scherven zouden lopen. juist omdat dat nooit mijn bedoeling is ..

Uiteindelijk bracht het mij wel weer een mooi inzicht ...

Het bord was weliswaar van vorm veranderd en niet meer te gebruiken als een bord, maar de samenstelling was onveranderd, het was nog steeds dezelfde materie ..
De resten heb ik bij elkaar geveegd en in een krant gewikkeld , om te voorkomen dat de scherven los in de zak zouden komen.. hierbij bedacht ik mij dat het bord, althans de materie nog steeds bestond, en dat de materie ondanks de verandering van vorm , niet was opgehouden met bestaan .. Ook het feit dat het bord nu in de vuilniszak aanwezig was ,deed daar niets aan af ..

Zo moet het ook met ons lichaam zijn ,als we komen te overlijden ...

De vorm is niet echt veranderd maar onze mind, spirit, zal dan ergens anders, of op een andere manier doorgaan met aanwezig zijn...

Of scherven geluk brengen ?
Het lijkt mij voor nu een mooie afsluiter ,


Dank voor het lezen ,

Arigatou Gozaimasu !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten